Raval Bisbal, 42 - 25210 Guissona

973 550 082

PROJECTE CONTRASTOS 

PROJECTE CONTRASTOS 

Contrastos és el nom que rep el projecte interdisciplinari realitzat amb l’alumnat de 1r i 2n d’ESO de FEDAC Guissona que neix de la necessitat d’establir vincles i compartir experiències entre generacions a través del treball dels sentits. 

Mitjançant aquest projecte, l’alumnat de primer cicle d’ESO ha desenvolupat habilitats i coneixements en diferents àrees a través de l’execució de tasques interdisciplinàries de tecnologia, visual i plàstica i llengua catalana i, a la vegada, aprofundir en el treball de les emocions i els valors. 

Per a la realització del projecte, els alumnes s’han traslladat a les instal·lacions de Bon Àrea Fundació per tal de conèixer als avis i àvies residents, compartir temps amb ells, establir-hi lligams, dur a terme diverses activitats i viure-hi moments memorables. 

Contrastos els ha permès fomentar l’empatia a l’hora d’interactuar amb persones grans, han après a posar-se a la pell dels avis i àvies i a comprendre les seves necessitats i emocions; han treballat el respecte cap a les persones d’edat avançada i per la seva experiència de vida; també han alimentat la seva generositat, aprenent a donar suport i ajuda als avis, així com el sentit de la responsabilitat i compromís a l’hora de cuidar-los i entendre les seves necessitats.   

Aquest projecte interdisciplinari tenia com a objectiu que els adolescents incrementessin la comprensió intergeneracional en tractar cada un dels sentits: la vista, l’oïda, el tacte, el gust i l’olfacte.

Contrastos es va iniciar realitzant la primera presa de contacte amb els avis i àvies de la Fundació amb qui vam poder compartir temps i experiències durant diverses setmanes. En aquesta trobada van conèixer-se millor i treballar les reminiscències a través de l’activitat de la #VISTA, on joves i residents contrastaven aspectes de la vida d’abans i ara com els jocs, l’escola, la televisió, les vacances, la bellesa i estètica i el festeig, entre altres. Mitjançant aquesta activitat, els avis van recordar i compartir experiències passades i van poder explicar als adolescents com era la seva vida quan eren joves, les seves vivències i les seves experiències més significatives. 

A continuació, vam treballar el #TACTE observant les marques de les nostres pells i contraposant la pell tersa del jovent amb les arrugues de saviesa dels nostres avis. Aquesta activitat va culminar en la preparació d’una bonica dedicatòria personalitzada que l’alumnat va preparar i destinar al seu avi/a, on es feia present el vincle emocional creat entre ambdues generacions. 

Posteriorment, vam continuar centrant-nos en l’#OÏDA i preparant una sessió en la qual alumnes i ancians escoltaven música de les seves èpoques, rebien diferents estímuls a través de les lletres i melodies, experimentaven diferents sensacions i les comentaven i contraposaven. Els avis van explicar quina era la seva cançó preferida de la joventut i els joves de FEDAC Guissona se la van aprendre per tal de poder-la cantar a l’uníson amb el seu padrí. 

Dies després, per tal de centrar-nos en el #GUST, els avis i àvies de la Fundació van pensar en alguns dels aliments típics de la seva generació per fer-los tastar al jovent: pa amb vi i sucre, sopes de pa, panses i figues, cafè amb gasosa, regalèssia, patofa i pa amb mel. D’altra banda, l’alumnat va pensar en productes que es consumeixen avui en dia i no són coneguts per les persones d’edat avançada per tal de donar-los a provar: crispetes de quètxup, beguda energètica, petazetas, crema de cacau i wasabi. 

Per últim, tractarem l’#OLFACTE desplaçant-nos a l’hort de la Fundació, on els avis i àvies ens explicaven quines plantes aromàtiques hi cultivaven i els remeis casolans que empraven per a dolències i malalties. En vam reconèixer alguns com el romaní i la farigola i vam acabar fent-ne farcellets conjuntament. 

Finalment, els estudiants van poder recopilar les experiències i vivències compartides a través d’una bonica exposició itinerant creada pels mateixos que plasma el producte final realitzat en el treball de cada un dels sentits. 

Per donar l’exposició per inaugurada, ens vam traslladar de nou a Bon Àrea Fundació, on ens esperaven els avis i àvies amb qui havíem compartit l’experiència, així com altres residents, treballadors socials de la mateixa residència i alumnat i professorat de FEDAC Guissona que volien ser testimonis d’aquest acte inaugural. En aquest, els alumnes, professors, treballadors socials i avis i àvies implicats en el projecte Contrastos es van dedicar unes boniques paraules d’agraïment que evidenciaven l’impacte emocional que havia tingut el projecte per ambdues parts.

Vídeo resum projecte: https://www.youtube.com/watch?v=Qi6RlVpxwoI 

Contrastos
CreaEscola Quality Certificate for Education Website