Raval Bisbal, 42 - 25210 Guissona

973 550 082

Descobrint la robòtica des d’I3

Descobrint la robòtica des d’I3

A la nostra escola apostem per la robòtica com una eina d’aprenentatge des d’I3. Creiem que la tecnologia i la programació són competències essencials pel futur del nostre alumnat, i per això integrem la robòtica en el dia a dia a les aules des de ben petits/es.

El passat dimecres 5 de març a la tarda, vam organitzar una jornada especial de tallers de robòtica per cicles, oberta a tota la comunitat educativa. Va ser una experiència enriquidora on els nens i nenes van poder experimentar, aprendre i gaudir de diferents activitats adaptades a la seva edat.

Seguidament, us compartim com vam organitzar els diferents tallers, amb una breu explicació d’en què consistia cadascun d’ells.

Infantil

  • LEGO Park STEAM: és un sistema de construcció basat en peces encaixables que permet als infants crear estructures, mecanismes i atraccions. Desenvolupa habilitats STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) i promou la col·laboració, construcció, joc i aprenentatge entre els infants.
  • Bee Bots: són petits robots en forma d’abella que els infants programen amb botons per realitzar moviments senzills sobre una quadrícula. Tenen un senzill i intuïtiu llenguatge de programació a través de seqüències concretes (endavant, endarrere, esquerra, dreta, pausa i gir de noranta graus).
  • Lego Coding Express: tren interactiu que ajuda a introduir conceptes bàsics de programació i pensament computacional. Els infants desenvolupen dissenys i expressen idees mentre construeixen un tren i vies, i col·loquen blocs d’acció per afectar el comportament del tren.
  • Programació amb iPad: en aquest taller, els més petits/es descobrien les bases de la programació amb aplicacions intuïtives que els permeten aprendre a seqüenciar ordres i crear petits projectes digitals.

Cicle inicial

  • mTiny: és un robot educatiu pensat per a la iniciació en la programació i la resolució de problemes. Inclou un llapis digital que funciona com a comandament de programació i utilitza blocs físics i mapes basats en diferents temàtiques, generant una simulació atractiva per als infants.
  • Makey Makey: un kit electrònic que converteix objectes quotidians en tecles d’ordinador, permetent experimentar amb la interactivitat. L’alumnat de cicle inicial van utilitzar-lo per creear instruments musicals interactius.
  • Màquines simples amb LEGO: és un conjunt educatiu de LEGO que introdueix conceptes de física i enginyeria bàsica als infants. Inclou engranatges, politges, palanques i altres mecanismes per entendre com funcionen les màquines en el món real.

Cicle mitjà

  • Scratch: es tracta d’un entorn de programació visual per iniciar-se en el codi de manera intuïtiva. L’alumnat s’hi endinsa per crear històries interactives, jocs i animacions, tot donant vida a diferents personatges i escenes.
  • Codey Rocky: és un robot que combina intel·ligència artificial i programació per estimular la creativitat i el pensament computacional. Està equipat amb mòduls electrònics com sensors de so o llum, i pot imitar, fins i tot, expressions facials.
  • Exposició First LEGO League Explore: uns quants/es alumnes de quart van presentar-se a la FLL el passat dissabte 1 de març. Així doncs, van aprofitar per compartir els seus projectes “Submerged” als companys/es de cicle.

Cicle superior

Cicle Superior: Els més grans van participar en l’exposició de la First Lego League, van experimentar amb Probots i van conèixer el funcionament de la talladora làser.

  • Probots: són robots avançats que permeten als alumnes realitzar programacions més complexes. Aquests tenen forma de cotxe i permeten fer dibuixos a través de la programació d’aquests, combinant desplaçaments i girs.
  • Talladora làser: es tracta d’una eina que permet tallar i gravar materials diversos, ideal per a projectes de disseny i tecnologia. L’alumnat feia un disseny amb Canva i, seguidament, la recreaven amb la talladora làser.
  • Exposició First LEGO League Challenge: tal com vam explicar en una notícia anterior, uns/es 12 alumnes de sisè van participar a la FLL el passat 1 de març a Lleida. La tarda de robòtica va ser una excel·lent ocasió per mostrar la gran tasca que van dur a terme als companys/es de cicle.

La tarda de robòtica va ser un èxit, i l’alumnat va gaudir d’un espai d’aprenentatge actiu i creatiu. A l’escola continuarem impulsant la robòtica per despertar la curiositat i el pensament crític dels nostres infants!

CreaEscola Quality Certificate for Education Website